Botuline Toxine

Het gebeurt ons allemaal: op een dag kijkt u in de spiegel en ziet u dat het gezicht dat naar u terugkijkt, rimpels heeft. Hoe expressiever uw gezicht is, hoe meer rimpels u zult zien: fronsen, lachen, glimlachen en andere gezichtsuitdrukkingen zorgen immers dat uw spieren zich dagelijks veelvuldig samentrekken. Ook factoren als stress, verdriet, afname van collageen, zon, verandering van de hormoonhuishouding en milieuverontreiniging versnellen de vorming van rimpels.

Sinds de jaren negentig wordt Botuline Toxine gebruikt om rimpels te verzachten of zelfs te laten verdwijnen; in eerste instantie alleen door acteurs en supermodellen. Tegenwoordig is Botuline Toxine bijna niet meer weg te denken uit ons cosmetisch arsenaal en wordt het ook vaak gebruikt om de vorming van ingesleten rimpels te helpen voorkomen, met een fraai en natuurlijk resultaat.

Botuline Toxine is geen permanente oplossing – het houdt gemiddeld zo’n 3 à 4 maanden -, maar wel een zeer effectieve manier om expressierimpels te verzachten. Omdat Botuline Toxine geen ingrijpende behandeling is, staat u meestal na een kwartier weer buiten en kunt u direct doorgaan met uw dagelijkse bezigheden.

Botuline Toxine wordt middels een zeer dunne injectienaald in spieren rondom de rimpel ingebracht. Omdat Botuline Toxine in feite spiertjes die uw rimpels veroorzaken, tijdelijk stillegt, is het van groot belang dat u een Botuline Toxine behandeling alleen door een zeer kundig en ervaren arts laat uitvoeren. Dit voorkomt dat uw gezicht er na de behandeling permanent verbaasd, of ‘bevroren’ uitziet. We kennen allemaal de voorbeelden van onkundig uitgevoerde Botuline Toxine behandelingen. Dr Pirayesh streeft er bij alle behandelingen die hij uitvoert – chirurgische en niet-chirurgische – naar om een zeer natuurlijk resultaat te behalen. Hij weet exact hoe hij de spanning uit uw gezicht haalt, zónder dat u er ineens heel anders uitziet.

Verschillende soorten rimpels

Er zijn drie soorten rimpels

 • dynamische rimpels zijn alleen zichtbaar als de spier samentrekt en kunnen daarom uitstekend met Botuline Toxine behandeld worden.
 • statische rimpels zijn ook zichtbaar als de spier in ruste is; daarom biedt Botuline Toxine voor deze plooien alleen een oplossing. Mogelijk kunnen fillers, laserbehandelingen of een Plasma Rich Platelet behandeling hier uitkomst bieden.
 • plooien (diepe statische lijnen) zijn het gevolg van verzakking van de onderliggende structuren van het gezicht en veroorzaken bijvoorbeeld de groeven tussen mond en neus. Deze plooien kunnen niet met Botuline Toxine, maar wel succesvol met fillers of een facelift behandeld worden.

Toepassingen van Botuline Toxine

 • fronslijnen
 • kraaienpootjes
 • wenkbrauwlift
 • neerhangende mondhoeken
 • lijnen op het voorhoofd
 • asymmetrische wenkbrauwen
 • rimpels op de bovenlip
 • verticale lijnen
 • rimpels in de nek
 • decolletérimpels
 • rimpels bij de neus
 • horizontale lijnen op uw voorhoofd
 • overmatige transpiratie onder de oksels
 • gummy smile (ontbloot tandvlees)
 • migraine

Vertrouw alleen de goedgekeurde merken Botuline Toxine

Op dit moment zijn er drie goedgekeurde producenten in de markt: Allergan, Merz en Galderma. Wees voorzichtig met klinieken die stunten met Botuline Toxine behandelingen: dit kan een indicatie zijn dat het middel verdund, nagemaakt of een ongecontroleerde variant uit China is. Een betrouwbare arts laat u altijd eerst zien welk middel hij gebruikt.

Botuline Toxine procedure

Een Botuline Toxine behandeling bij APS ziet er als volgt uit: het te injecteren gebied wordt gereinigd met antiseptische doekjes. Een verdoving is niet nodig omdat we injectienaalden gebruiken die dunner zijn dan een haar. Dr Pirayesh zal u vragen bepaalde gezichtsuitdrukkingen te maken om spiersamentrekkingen in uw gezicht te identificeren en maakt kleine markeringen op de locaties waar Botuline Toxine gebruikt zal worden. De te behandelen gebieden worden geïnjecteerd, u voelt alleen kleine prikjes die een paar seconden per injectie duren. Daarna worden de behandelde gebieden gereinigd en mag u uw make-up bijwerken.

De gehele behandeling duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. Als dit de eerste keer is dat u met Botuline Toxine wordt behandeld, dan kunt u binnen vijf tot tien dagen effect verwachten. Verder kunt u rondom de geïnjecteerde gebieden een geringe zwelling zien, die maximaal vier uur aanhoudt. De volgende dag is dit helemaal weggetrokken.

Het effect van Botuline Toxine

Na ongeveer vier maanden loopt het effect van uw Botuline Toxine behandeling terug en krijgen uw rimpels weer hun oude diepte terug. Daarom geven de meeste vrouwen er de voorkeur aan om deze behandeling elke vier maanden te herhalen: hun rimpels worden dan steeds zachter.

Na jarenlang gebruik van Botuline Toxine houdt het effect soms wat langer aan (5 maanden.)

Risico’s

We zien zelden complicaties bij het gebruik van veilige Botuline Toxine. Een enkele keer kan er een bloedvaatje aangeprikt worden waardoor een blauwe plek ontstaat en de huid kan wat rood, gevoelig of gezwollen zijn. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen twee tot drie dagen.