top of page

Glyaderm skin restoration

Samen met zijn onderzoeksteam ontwikkelde dr Pirayesh de eerste, niet-commerciële kunsthuid Glyaderm® voor de behandeling van zeer ernstige brandwonden en andere grote en diepe wonden. Het patent op deze uitvinding heeft hij met zijn team geschonken aan de non-profitorganisatie Euro Tissue Bank ten behoeve van brandslachtoffers en patiënten met andere ernstige verwondingen, onder andere in derde wereldlanden. Glyaderm® is daardoor goedkoper dan de klassieke alternatieven, veel elastischer en relatief makkelijk te maken

​

Bij een klassieke huidtransplantatie wordt de bovenste laag van de gezonde huid en een klein beetje van de daaronder gelegen huid weggenomen. Slechts een klein beetje van de onderliggende laag kan worden gebruikt, omdat op de donorplek van de patiënt zelf juist die laag nodig is om de huid weer terug te laten groeien.

​

Glyaderm® maakt gebruik van menselijke donorhuid waar de cellen uitgewassen worden. Hierdoor blijft de natuurlijke structuur van collageen- en elastinevezels in de matrix aanwezig, terwijl anti-genetisch materiaal verwijderd wordt, zodat de huid niet kan worden afgestoten. Daarbij wordt op deze manier ook de tweede huidlaag getransplanteerd, zodat de cellen van de patiënt in het getransplanteerde gebied weer kunnen terug groeien. Het resultaat lijkt zowel functioneel als cosmetisch het meest op autologe (eigen) huid. Glyaderm® heeft de eigenschap de natuurlijke, driedimensionale structuur van collageen en elastine te herstellen.

 

Glyaderm® kan worden gebruikt voor de reconstructie van de lederhuid en instabiele littekens, diepe brandwonden en reconstructieve chirurgie. Glyaderm® kan gemakkelijk opgeslagen en bewaard worden in 85% glycerol, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het micro-organismen en virussen uitschakelt. Dr Pirayesh is verbonden aan het brandwondencentrum en de afdeling Plastische Chirurgie van het Universitair Ziekenhuis te Gent en blijft daar ook onderzoek verrichten naar plastische chirurgie, brandwonden en tissue engineering samen met prof. dr Stan Monstrey en dr Henk Hoeksema.

bottom of page