top of page

Borstverkleining bij mannen (gynecomastia)

Niet alleen vrouwen komen in aanmerking voor een borstverkleining. Ook mannen hebben soms last hebben van abnormale borstvorming, vaak veroorzaakt door een verstoord hormonaal evenwicht. Vaak blijken mannen zich te schamen voor deze ogenschijnlijk vrouwelijke vormen. Eén op de drie mannen lijdt aan gynaecomastie - het aantal borstverkleiningen bij mannen is dan ook met maar liefst 142% toegenomen. 

Herstel
Behandeling
Anesthesie
Consultatie
Feiten over borstverkleining bij mannen

De vorm van borsten is hoofdzakelijk genetisch bepaald. Als er sprake is van vergrote borstontwikkeling bij mannen, kan dit soms psychische en emotionele problemen tot gevolg hebben. Vaak voelen mannen zich niet op hun gemak in een lichaam met vrouwelijke rondingen. Ze dragen wijde kleding en ontwijken bepaalde situaties zoals kleedkamers, badhokjes en het strand. 

Vergoeding ziektekostenverzekering 

In Nederland worden borstverkleiningen over het algemeen vergoed door uw verzekeringsmaatschappij als deze worden verricht in ziekenhuizen of grote klinieken. Amsterdam Plastic Surgery is een uiterst moderne privékliniek die zich richt op zeer kritische cliënten. We werken niet met de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen die een prijsstelling voorschrijven die niet te verenigen is met onze norm voor zorg en aandacht die we onze patiënten willen geven. Als u bij één van deze maatschappijen verzekerd bent en u kiest toch voor Dr Pirayesh als uw chirurg, betekent dat dus dat u de operatie zelf moet betalen. Natuurlijk vertellen wij u vooraf wat de kosten van de voor u op maat ontworpen operatie zijn. 

Het begint bij het consult 

Geen twee mannenlichamen zijn hetzelfde. Ook de cosmetische wensen en verwachtingen van mannen zijn uniek. Om ervoor te zorgen dat u tevreden bent met het eindresultaat, ontwikkelt Dr Pirayesh voor elke patiënt een chirurgische aanpak op maat. Tijdens het consult neemt hij ruim de tijd om u te leren kennen, uw wensen met u te bespreken en helpt hij u een weloverwogen beslissing te nemen. 

Hij neemt uw medische historie met u door en onderzoekt uw borsten en huid. Hij bespreekt de gewenste grootte en positie van uw borsten en tepels, de plaats van de incisies, de nazorg en de te verwachten resultaten met u. Hij geeft u instructies over hoe u zich moet voorbereiden op de operatie en informeert u over de kosten. 

 

Wij adviseren u om na dit consult rustig de tijd te nemen om te bedenken of u voor een operatie kiest. Wij zullen u nooit onder druk zetten, we vinden het belangrijk dat u een beslissing neemt waar u zowel nu als in de toekomst helemaal achter staat.

Borstverkleining bij mannen - de procedure in het kort 

Duur operatie: 2 uur
Soort anesthesie: lichte, volledige narcose, toegediend door een gespecialiseerde anesthesist
Lengte verblijf: poliklinisch, u kunt na ongeveer 4 uur na de operatie naar huis. Zelf rijden???
Post-operatie: lichte zwelling en gevoeligheid. U krijgt van ons een elastisch vest dat u moet dragen, pijnstillers en instructies over wondverzorging
Complicaties: zeer zeldzaam: vochtophopingen, infecties, onrustig litteken
Herstelperiode: 1 week na de operatie kunt u uw normale bezigheden hervatten. Na de operatie mag u drie weken geen zware lichamelijke inspanning verrichten of krachttraining doen. 
Resultaten: u bent uw hinderlijke borstvorming kwijt, kunt weer strakke shirtjes dragen en heeft geen last meer van eventuele schaamtegevoelens bij bijv. het sporten.  
Littekens: de hechtingen worden binnen een week door de chirurg verwijderd en na enkele maanden zijn uw littekens vervaagd. Dr Pirayesh gebruikt het door hem ontwikkelde programma, APS Scar Care, om zorg te dragen voor een zo fraai mogelijk litteken, met toepassing van crèmes op basis van Aloë Vera, laserbehandelingen en zo nodig injecties. Een gynaecomastie operatie in 5 stappen 
Op de dag van uw operatie zal Dr Pirayesh markeringen aanbrengen terwijl u rechtop staat, zodat de huidige grootte en positie van uw borsten en tepels goed in kaart kan worden gebracht. Daarnaast worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier.

Borstverkleining bij mannen in 5 stappen

Op de dag van uw operatie zal Dr Pirayesh markeringen aanbrengen terwijl u rechtop staat, zodat de huidige grootte en positie van uw borsten en tepels goed in kaart kan worden gebracht. Daarnaast worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier.

Stap 1. Anesthesie

U krijgt door middel van een infuus in uw hand of arm een lichte, algemene verdoving toegediend door een gespecialiseerde anesthesist en zijn team. U wordt gedurende de gehele operatie nauwlettend in de gaten gehouden en zij zorgen ervoor dat u comfortabel en veilig bent. De anesthesist bespreekt de narcose voorafgaand aan de operatie met u en beantwoordt eventuele vragen. 

Stap 2. De operatie 

Er wordt met behulp van een speciale liposuctiecanule overtollig vet en klierweefsel weggezogen. Daarnaast kan het nodig zijn dat er met een zeer kleine incisie onder de tepelhof overtollig klierweefsel weggenomen wordt, waarna het gebied met kleine hechtingen wordt dichtgemaakt.  

Stap 3. Dichtmaken van de incisies 

Nadat al het overtollige weefsel is weggenomen, worden de incisies dichtgemaakt. De incisies zullen permanent zichtbaar blijven, al zullen ze na verloop van tijd beduidend vervagen. Dr Pirayesh gebruikt hechtdraden en/of chirurgische tape om de huid dicht te maken en de wonden te beschermen. Een klein, dun slangetje (drain) kan tijdelijk onder uw huid worden geplaatst om overtollig bloed of vocht dat eventueel na de operatie is achtergebleven, af te voeren. Het resultaat van uw borstverkleining is direct zichtbaar. 

Stap 4. Herstel en nazorg 

Dr Pirayesh geeft u concrete, schriftelijke instructies hoe u in de weken na de operatie voor het operatiegebied moet zorgen, welke medicatie u moet gebruiken voor een optimale genezing en minimale kans op infecties. Bij de vervolgafspraken spreekt u hem altijd persoonlijk, zodat u eventuele bijzonderheden met hem kunt bespreken en vragen kunt stellen. Binnen een week na de operatie controleert hij uw wonden en verwijdert hij uw hechtingen. Na verloop van tijd zal de zwelling verminderen en zullen de littekens vervagen. U mag in de herstelperiode niet naar de zonnebank of naar de sauna, en geen alcohol of bloed verdunnende pijnstillers zoals aspirine innemen (paracetamol mag wel).

Stap 5. Wondgenezing en littekens

Dr Pirayesh is zeer vooruitstrevend als het gaat om het bevorderen van een snelle wondgenezing en hij ontwikkelde voor zijn patiënten een speciaal programma, APS Scar Care. Hij past laserbehandelingen toe, waarvan bewezen is dat ze wondgenezing bevorderen en littekens helpen verminderen, crèmes op basis van Aloë Vera, en zo nodig injecties.

Door deze aanpak hebben veel van Dr Pirayesh’ patiënten nauwelijks opvallende littekens. Het is echter niet van tevoren vast te stellen welke patiënten hier wel problemen mee zullen ervaren. 

bottom of page