top of page

Borstlift

Zwangerschap, genetische aanleg, zwaartekracht, veroudering of grote schommelingen in het lichaamsgewicht kunnen ervoor zorgen dat borsten slap worden, hun vorm verliezen of gaan hangen. Soms is de positie van de tepel en tepelhof te laag, zijn de tepelhoven vergroot, wijzen de tepels naar beneden, zijn de borsten van ongelijke grootte of hangen ze niet op gelijke hoogte. 

Herstel
Behandeling
Anesthesie
Consultatie

Een borstlift kan het uiterlijk van uw borsten op verschillende manieren verbeteren: 

 • het borstweefsel wordt gelift, het weefsel wordt strakker gemaakt

 • de tepel en tepelhof worden op een hogere, jeugdiger positie geplaatst

 • de totale vorm van uw borsten wordt verbeterd

 • de borsten krijgen gelijke grootte of positie

 • het volume van de borsten wordt met gemiddeld 1 cupmaat verkleind 

Ondanks dat een borstlift meer littekens geeft dan een ‘gewone’ borstvergroting, zijn de meeste vrouwen heel blij met het resultaat. 

Soorten borstliftoperaties 

Een borstliftoperatie kan gebruikmaken van een groot aantal verschillende soorten incisies en technieken. Dr Pirayesh zal de voor u juiste techniek bepalen op basis van een aantal factoren:

 • de vorm en grootte van uw borsten 

 • de grootte en positie van uw tepelhoven

 • de positie van uw tepels ten opzichte van de borstplooi

 • de mate waarin uw borsten hangen

 • de kwaliteit en elasticiteit van uw huid en de hoeveelheid overtollige huid 

Een borstlift is een effectieve manier om vollere borsten te krijgen, maar zal uw cup met ongeveer één maat verkleinen. Daarbij geeft een borstlift meestal geen ronding aan het deel boven de tepels. Op basis van uw situatie zal Dr Pirayesh bepalen of hij volheid kan realiseren door alleen een borstlift of dat u ook een borstvergroting met implantaten nodig hebt. 

Borstlift - de procedure in het kort 

Duur operatie: 2 tot 3 uur
Soort anesthesie: lichte, volledige narcose, toegediend door een gespecialiseerde anesthesist
Lengte verblijf: poliklinisch, u kunt na ongeveer 4 uur na de operatie naar huis
Post-operatie: lichte zwelling en gevoeligheid. U krijgt van ons een sport-bh die u moet dragen, pijnstillers en instructies over wondverzorging
Complicaties: zeer zeldzaam: vochtophopingen, infecties, onrustig litteken
Herstelperiode: 1 1 week na de operatie kunt u uw normale bezigheden hervatten. U mag de eerste 2 weken niet zwaarder tillen dan 5 kilo, daarna 4 weken niet zwaarder tillen dan 10 kilo.
Resultaten: een borstlift geef een fraai en blijvend resultaat met een fraaie vorm en een hogere en jeugdige positie van de tepel
Littekens: de hechtingen worden binnen een week door de chirurg verwijderd en na enkele maanden zijn uw littekens vervaagd. Dr Pirayesh gebruikt het door hem ontwikkelde programma, APS Scar Care, om zorg te dragen voor een zo fraai mogelijk litteken, met toepassing van crèmes op basis van Aloë Vera, laserbehandelingen en zo nodig injecties. 

Een borstliftoperatie in 6 stappen 

Op de dag van uw operatie zal Dr Pirayesh markeringen aanbrengen terwijl u rechtop staat, zodat de huidige grootte en positie van uw borsten en tepels goed in kaart kan worden gebracht. Daarnaast worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier.

Stap 1. Anesthesie

U krijgt door middel van een infuus in uw hand of arm een lichte, algemene verdoving toegediend door een gespecialiseerde anesthesist en zijn team. U wordt gedurende de gehele operatie nauwlettend in de gaten gehouden en zij zorgen ervoor dat u comfortabel en veilig bent. De anesthesist bespreekt de narcose voorafgaand aan de operatie met u en beantwoordt eventuele vragen. 

Stap 2. De incisie
 • Er zijn drie soorten incisies. Dr Pirayesh heeft van tevoren de voor u beste optie met u besproken:

 • rond de tepelhof 

 • rond de tepelhof en recht naar beneden van de tepelhof naar de borstplooi 

 • rond de tepelhof, recht naar beneden naar de borstplooi en horizontaal langs de borstplooi (komt het meest voor) 

 • Vervolgens wordt u in zittende positie gebracht. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat de borsten symmetrisch gelift zijn en de tepels op de juiste plaats zitten. 
   

Stap 3. Het liften van de borsten 

Nu de incisies gemaakt zijn, begint Dr Pirayesh met de borstlift. 

 • het onderliggende borstweefsel wordt gelift en opnieuw gevormd om de contour en de stevigheid van de borsten te verbeteren 

 • de tepel en tepelhof worden opnieuw geplaatst op een natuurlijke en jeugdiger hoogte indien nodig zullen vergrote tepelhoven worden verkleind 

 • de overtollige huid wordt verwijderd om verminderde elasticiteit op te vangen 

Stap 4. Dichtmaken van de incisies 

Als uw borsten opnieuw gevormd zijn, worden de incisies dichtgemaakt. 
Sommige incisies blijven verborgen in de natuurlijke contouren van uw borsten, sommigen zullen permanent zichtbaar blijven, al zullen ze na verloop van tijd beduidend vervagen. De hechtingen zitten diep in het borstweefsel om steun te bieden aan de nieuwgevormde borsten. Dr Pirayesh gebruikt hechtdraden en/of chirurgische tape om de huid dicht te maken en de wonden te beschermen. Een klein, dun slangetje (drain) kan tijdelijk onder uw huid worden geplaatst om overtollig bloed of vocht dat eventueel na de operatie is achtergebleven, af te voeren. Het resultaat van uw borstvergroting is direct zichtbaar. 

Stap 5. Herstel en nazorg 

Dr Pirayesh geeft u concrete, schriftelijke instructies hoe u in de weken na de operatie voor uw borsten moet zorgen, welke medicatie u moet gebruiken voor een optimale genezing en minimale kans op infecties. Bij de vervolgafspraken spreekt u hem altijd persoonlijk, zodat u eventuele bijzonderheden met hem kunt bespreken en vragen kunt stellen. Binnen een week na de operatie controleert hij uw wonden en verwijdert hij uw hechtingen. Na verloop van tijd zal de zwelling verminderen en zullen de littekens vervagen. U mag 10 dagen voor, en 10 dagen na de ingreep niet naar de zonnebank of naar de sauna, en geen alcohol of bloed verdunnende pijnstillers zoals aspirine innemen (paracetamol mag wel). 

Stap 6. Wondgenezing en littekens

Dr Pirayesh is zeer vooruitstrevend als het gaat om het bevorderen van een snelle wondgenezing en hij ontwikkelde voor zijn patiënten een speciaal programma, APS Scar Care. Hij past laserbehandelingen toe, waarvan bewezen is dat ze wondgenezing bevorderen en littekens helpen verminderen, crèmes op basis van Aloë Vera, en zo nodig injecties.

Door deze aanpak hebben veel van Dr Pirayesh’ patiënten nauwelijks opvallende littekens. Het is echter niet van tevoren vast te stellen welke patiënten hier wel problemen mee zullen ervaren. 

bottom of page