top of page

Buikwandcorrectie

Zwangerschappen, genetische aanleg, zwaartekracht, eerdere operaties, gewichtsverlies of veroudering kunnen ervoor zorgen dat de buikwand, en daarmee de huid en de spieren van de buik, slap worden en gaan hangen. Soms is er ook sprake van een huidoverschot, is de navel naar beneden gezakt en zijn de buikspieren in het midden gescheiden. Met diëten en trainen krijgt u deze slappe, hangende buik niet weg. In lichte gevallen kan liposuctie uitkomst bieden, maar meestal is een buikwandcorrectie de enige manier om u weer een strakke en platte buik te geven. 

Herstel
Behandeling
Anesthesie
Consultatie

Een buikwandcorrectie kan het uiterlijk van uw buik op verschillende manieren verbeteren:

  • Overtollig vet en huid wordt van buik en flanken verwijderd, eventueel in combinatie met liposuctie

  • De navel wordt verkleind en op een hogere, jeugdiger positie gebracht

  • Uitgerekte buikspieren worden ingekort en zo nodig naar elkaar toe gebracht

  • Het bindweefsel rond de spieren wordt strakker gemaakt

  • Zwembandjes, huidoverschot en storende vetbulten en putten worden verwijderd

  • De buik wordt strakker en krijgt weer een jeugdig silhouet 

Ondanks dat een buikwandcorrectie een vrij groot litteken geeft, zijn de meeste vrouwen heel blij met het resultaat. 

Het begint bij het consult 

Geen twee vrouwenlichamen zijn hetzelfde. Ook de cosmetische wensen en verwachtingen van vrouwen zijn uniek. Om ervoor te zorgen dat u tevreden bent met het eindresultaat, ontwikkelt Dr Pirayesh voor elke patiënt een chirurgische aanpak op maat. Tijdens het consult neemt hij ruim de tijd om u te leren kennen, uw wensen met u te bespreken en helpt hij u een weloverwogen beslissing te nemen. 

​

Dr Pirayesh neemt uw medische historie met u door en onderzoekt uw buik. Hij stelt vast hoeveel vet u heeft en waar het zich precies bevindt: als het vet zich aan de buitenkant van de buikspieren bevindt, kan het worden verwijderd door een buikwandcorrectie, zit het aan de binnenkant, dan is dat niet mogelijk. Dr Pirayesh zal de hoeveelheid overtollige huid en de huidkwaliteit vaststellen en de stevigheid van uw buikspieren onderzoeken. De plaats van het vet, de elasticiteit van de huid en de lengte, stand en stevigheid van de buikspieren bepalen welke techniek het beste kan worden gebruikt en hoe groot uw litteken wordt. Hij zal uitleggen waar de incisie wordt gemaakt, welke resultaten u kunt verwachten en uitleg geven over de noodzakelijke nazorg. Hij geeft u instructies over hoe u zich moet voorbereiden op de operatie en informeert u over de kosten. 

 

Wij adviseren u om na dit consult rustig de tijd te nemen om te bedenken of u voor een operatie kiest. Wij zullen u nooit onder druk zetten, we vinden het belangrijk dat u een beslissing neemt waar u zowel nu als in de toekomst helemaal achter staat. 
 

De anatomie van de buik 

Het eerste gedeelte van de anatomie van de buik is het meest zichtbare: de huid. De bovenste laag van uw huid wordt de epidermis of opperhuid genoemd. Nieuwe cellen worden aan de onderkant van de opperhuid gemaakt en langzaam naar boven gedrukt, waar ze sterven en loslaten. Als we nog jong zijn vervangt de huid zich elke twee tot drie weken, maar als we ouder worden verloopt dit proces veel minder snel. 

​

Onder de opperhuid zit de dermis of lederhuid. Hier bevinden zich naast de talgklieren, zenuwen, haarvaten en zweetklieren ook collageen en elastine: ze zorgen ervoor dat uw huid kan uitrekken en weer terugspringt, maar als we ouder worden, verliezen we deze elasticiteit. Daarom wordt onze huid dunner en komt ze, als ze eenmaal flink uitgerekt is, niet meer in haar oude vorm terug. 

 

Onder de dermis zit onderhuids vet. Vetcellen kunnen enorm groot worden, zeker als uw lichaam meer vet opslaat. Door liposuctie en een buikwandcorrectie verliest u vetcellen. Maar als u weer aankomt, hebt u genoeg vetcellen over om uw platte buik weer kwijt te raken. Rondom de buik zijn er drie lagen vet: 

  1. Onderhuids vet: een oppervlakkige laag vetweefsel net onder de huid: deze is dichter en strakker verbonden met zenuwen en bloedvaten. 

  2. Extra buikvet dat zich tussen de spieren bevindt, maar niet in de buikholte. U kunt het vasthouden als u in de huid van uw buik knijpt; dit type vet wordt vaak verwijderd bij een buikwandoperatie. 

  3. Vet rondom de organen in de buikholte: dit vet ligt van alle vetlagen het diepst en beschermt uw organen tegen infecties. Een te grote hoeveelheid vet maakt dat de druk van binnenuit de buikspieren doet uitrekken. 

 

Bindweefsel is een dun vlies dat alle spieren en veel organen bedekt en beschermt. Als het onderhuids bindweefsel uitrekt, laat dat de buik er opgezwollen uitzien, zelfs als u sterke spieren heeft. Het diepliggend bindweefsel, dat de buikspieren bekleedt en de spieren van de organen separeert, kan ook uitrekken. Bij een buikwandcorrectie worden de spieren, het onderhuids bindweefsel en de huid strakker gemaakt. 

 

Uw torso kent drie spiergroepen: de uitwendige schuine buikspieren, de inwendige schuine buikspieren en de rechte buikspieren. Deze spiergroepen zijn verantwoordelijk voor de vorm van uw buik en worden uitgerekt door veroudering en zwangerschap. Bij een buikwandcorrectie zijn deze laatste spieren de belangrijkste. 
 

Verkort ziekenhuisverblijf 

Vroeger moesten patiënten tot wel vier dagen in het ziekenhuis blijven. Momenteel worden buikwandcorrecties veel uitgevoerd met slechts één overnachting in de operatiekliniek. Recent onderzoek benadrukt en bevestigt de veiligheid en doeltreffendheid van een korter verblijf na een buikwandcorrectie. De zwaarte van de buikwandcorrectie bepaalt wanneer u naar huis mag. 

Buikwandcorrectie - de procedure in het kort 

Duur operatie: 2 tot 4 uur
Soort anesthesie: lichte, volledige narcose, toegediend door een gespecialiseerde anesthesist
Lengte verblijf: operatiekliniek, u moet minimaal één dag blijven en zoveel mogelijk rust houden
Post-operatie: zwelling, gevoeligheid en kneuzing. Er is een drain aangebracht om het wondvocht af te voeren. U krijgt van ons speciale ondersteunende kleding die u een aantal weken na de operatie dag en nacht moet dragen, pijnstillers en instructies over wondverzorging.
Complicaties: zeer zeldzaam: vochtophopingen, infecties, onrustig litteken
Herstelperiode: Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk; de eerste drie dagen zijn het zwaarst, maar met juist gebruik van pijnstillers goed te doen. U kunt waarschijnlijk niet direct helemaal rechtop lopen en moet u concentreren op het verbeteren van uw houding. Hoe sneller u dit doet, hoe sneller u zult herstellen. Meestal kunt na twee weken weer gaan werken. De volledige herstelperiode duurt meestal zo’n 6 weken, u mag in deze periode niet zwaar tillen of persen. Na zes weken kun u weer volledig normaal bewegen en sporten. Na enkele maanden zijn uw littekens vervaagd en zelfs in badkleding meestal nauwelijks zichtbaar.
Resultaten: u heeft weer een platte buik en flanken, bewegen en sporten gaat makkelijker en uw kleding past beter
Littekens: de drain wordt na 2 tot 4 dagen na de operatie pijnloos verwijderd. De meeste hechtingen lossen na verloop van tijd vanzelf op. Dr Pirayesh gebruikt het door hem ontwikkelde programma, APS Scar Care, om zorg te dragen voor een zo fraai mogelijk litteken, met toepassing van crèmes op basis van Aloë Vera, laserbehandelingen en zo nodig injecties. 

Een buikwandcorrectie in 6 stappen 

Op de dag van uw operatie zal Dr Pirayesh markeringen aanbrengen op uw buik terwijl u rechtop staat, zodat de huidige positie van het overtollige vet en huid op uw buik goed in kaart kan worden gebracht. Daarnaast worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier.

Stap 1. Anesthesie

U krijgt door middel van een infuus in uw hand of arm een lichte, algemene verdoving toegediend door een gespecialiseerde anesthesist en zijn team. U wordt gedurende de gehele operatie nauwlettend in de gaten gehouden en zij zorgen ervoor dat u comfortabel en veilig bent. De anesthesist bespreekt de narcose voorafgaand aan de operatie met u en beantwoordt eventuele vragen. 

Stap 2. Verschillende technieken 

Er zijn verschillende technieken bij buikwandcorrecties, afhankelijk van de hoeveelheid verzakte huid die moet worden verwijderd en of er een nieuwe navel moet worden gemaakt. Dr Pirayesh heeft vooraf de voor u beste optie met u besproken:

  • Gedeeltelijke of mini buikwandcorrectie. Als u slechts weinig vet en huidoverschot heeft en het bevindt zich alleen in het gebied onder uw navel, volstaat een minder ingrijpende procedure. Deze behandeling wordt doorgaans poliklinisch uitgevoerd. Bij deze procedure wordt het vet onder uw navel verwijderd en worden de spieren van de navel tot aan het schaambeen strakker gemaakt. Uw navel zal niet van plaats veranderen. Vaak wordt het litteken van een keizersnee opnieuw gebruikt hiervoor en iets verlengd. Dit wordt ook wel een Mommy Makeover genoemd. 

  • Volledige buikwandcorrectie. Tijdens deze ingreep maakt Dr Pirayesh met een tweede incisie de navel los van het omringende weefsel en maakt hij de spieren aan de onderkant van de borst tot aan het schaambeen strakker. Indien mogelijk wordt aanwezige striae tegelijk met de overtollige huid verwijderd. Dan wordt de huidflap dichtgemaakt nadat er een kleine incisie wordt gemaakt waar de navel door zal komen. Het litteken loopt meestal van heup tot heup. Om de beste resultaten te krijgen wordt deze procedure vaak in combinatie met liposculptuur uitgevoerd. 

  • Uitgebreide buikwandcorrectie. Deze operatie wordt over het algemeen uitgevoerd bij obese patiënten die erg veel overtollig vet en overhangende huid hebben. Dit kan zich tot op de rug uitstrekken. Om een mooie vorm te krijgen, zal het litteken over de heup lopen in de richting van de rug. Ook hierbij zal Dr Pirayesh de spieren strakker maken en een nieuwe navel creëren. 

  • Bodylift. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd bij iemand die enorm veel is afgevallen en zeer veel vet is kwijtgeraakt, bijvoorbeeld na een maagverkleining. Om weer een fraaie vorm te kunnen creëren, moet de incisie helemaal rondom het middel worden gemaakt. Hierdoor kan Dr Pirayesh de buitenkant van de dij en de bil liften en een mooiere vormgeven. De spieren worden strakker gemaakt en er wordt een nieuwe navel gecreëerd. Dr Pirayesh wordt door een collega plastisch chirurg bijgestaan om deze ingrijpende operatie niet te lang te laten duren. 

Stap 3. De incisie 

De lengte van de incisie hangt af van het type buikwandcorrectie dat bij u wordt uitgevoerd, van anatomie van uw spieren en uw type huid. Zo is de incisie bij een gedeeltelijke buikwandcorrectie veel korter dan bij een uitgebreide buikwandcorrectie, en hoeft er geen extra incisie voor het verplaatsen van uw navel te worden gemaakt. 

Stap 4. Dichtmaken van de incisies 

Er wordt een drain aangebracht om de vloeistof die zich na de buikwandcorrectie in uw lichaam verzamelt, af te voeren. Daarna wordt de huidlap gesloten en is uw buikwandcorrectie afgerond. Eventueel wordt tegelijkertijd met de buikwandcorrectie liposuctie uitgevoerd om het eindresultaat te verbeteren. Dr Pirayesh gebruikt hechtdraden en/of chirurgische tape om de huid dicht te maken en de wonden te beschermen. 

Stap 5. Herstel en nazorg 

U zult vrijwel direct een enorme verandering in uw lichaam zien, maar dit blijft nog een tijdje verborgen onder speciale ondersteunende kleding. Dr Pirayesh geeft u concrete, schriftelijke instructies hoe u in de weken na de operatie voor uw buik moet zorgen en welke medicatie u moet gebruiken voor een optimale genezing en minimale kans op infecties. Bij de vervolgafspraken spreekt u Dr Pirayesh altijd persoonlijk en kunt u eventuele bijzonderheden met hem bespreken en vragen stellen. 

  • Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk; de eerste drie dagen zijn het zwaarst, maar met juist gebruik van pijnstillers goed te doen. U zult wel snel vermoeid zijn. 

  • U kunt waarschijnlijk niet direct helemaal rechtop lopen en moet oefenen op het verbeteren van uw houding. Hoe sneller u dit doet, hoe sneller u zult herstellen 

  • Omdat uw buikspieren strakker zijn gemaakt, zult u een verschil ervaren in uw ademhaling en moet u oefenen op een diepe ademhalingstechniek 

  • Na drie tot vier dagen wordt de drain verwijderd

  • Binnen een week na de operatie controleert Dr Pirayesh uw wonden en verwijdert hij uw hechtingen 

  • Het is raadzaam om de eerste weken na de operatie regelmatig lymfedrainage behandelingen te ondergaan om wondvocht evenredig te doen verdelen en sneller te doen verdwijnen

  • Afhankelijk van de zwaarte van uw operatie, kunt u na tien tot veertien dagen weer gaan werken 

  • Na een maand past uw broek weer als gegoten en voelt u zich weer de oude 

  • De totale herstelperiode duurt meestal zo’n 6 weken, u mag in deze periode niet zwaar tillen of persen 

  • Ook mag u in de herstelperiode niet naar de zonnebank of naar de sauna, en geen alcohol of bloed verdunnende pijnstillers zoals aspirine innemen (paracetamol mag wel).

  • Na zes weken kun u weer normaal bewegen en sporten 

  • Na twee maanden voelt u zich weer happy in uw lijf en wordt shoppen weer een fijne beleving 

Stap 6. Wondgenezing en littekens

Dr Pirayesh is zeer vooruitstrevend als het gaat om het bevorderen van een snelle wondgenezing en hij ontwikkelde voor zijn patiënten een speciaal programma, APS Scar Care. Hij past laserbehandelingen toe, waarvan bewezen is dat ze wondgenezing bevorderen en littekens helpen verminderen, crèmes op basis van Aloë Vera, en zo nodig injecties. Door deze aanpak hebben veel van Dr Pirayesh’ patiënten nauwelijks opvallende littekens. Het is echter niet van tevoren vast te stellen welke patiënten hier wel problemen mee zullen ervaren. 

bottom of page