top of page

Schaamlipcorrectie 

Als de binnenste schaamlippen buiten de buitenste schaamlippen uitsteken, kan dit hinderlijk zijn met vrijen, fietsen en paardrijden omdat ze steeds naar binnen krullen. Meer dan 60% van de patiënten die voor een schaamlipcorrectie kiest, doet dit onder meer om een praktische reden. Natuurlijk is er ook een groep vrouwen die een schaamlipcorrectie willen om het afwijkende uiterlijk van hun schaamlippen te verfraaien.

Het kleiner maken van de binnenste schaamlippen is een relatief eenvoudige procedure die onder plaatselijke verdoving, met zeer weinig ongemak voor de patiënt plaatsvindt. Het teveel aan huid wordt weggenomen en daarna worden de schaamlippen met zeer kleine en oplosbare hechtingen gehecht. De techniek en de precisie waarmee deze procedure wordt uitgevoerd is heel belangrijk, omdat het litteken precies geplaatst moet worden om irritatie en ongemak te voorkomen.
 

Herstel
Behandeling
Anesthesie
Consultatie
Het begint bij het consult 

Geen twee lichamen zijn hetzelfde. Ook de cosmetische wensen en verwachtingen van patiënten zijn uniek. Om ervoor te zorgen dat u tevreden bent met het eindresultaat, ontwikkelt Dr Pirayesh voor elke patiënt een chirurgische aanpak op maat. Tijdens het consult neemt hij ruim de tijd om u te leren kennen, uw wensen met u te bespreken en helpt hij u een weloverwogen beslissing te nemen. 

Hij neemt uw medische historie met u door, onderzoekt u en stelt vragen over uw klachten en wensen. Daarbij zal Dr Pirayesh aangeven of dat realistisch en mogelijk is. Uiteraard vertelt hij u hoe de operatie verloopt en beantwoordt hij uw vragen. Hij geeft u instructies over hoe u zich moet voorbereiden op de operatie en informeert u over de kosten.

 

Wij adviseren u om na een consult rustig de tijd te nemen om te bedenken of u voor een operatie kiest. Wij zullen u nooit onder druk zetten, we vinden het belangrijk dat u een beslissing neemt waar u zowel nu als in de toekomst helemaal achter staat. 
 

Schaamlipcorrectie - de procedure in het kort 

Duur operatie: 1 uur
Soort anesthesie: plaatselijke verdoving door middel van een verdovende crème die op de schaamlippen wordt aangebracht en 30 minuten moet inwerken
Lengte verblijf: poliklinisch, u mag na ongeveer 1 uur naar huis. U moet worden opgehaald omdat u zelf niet mag autorijden.
Post-operatie: zwelling en lichte napijn, die met paracetamol eenvoudig te bestrijden is. U krijgt pijnstillers en instructies over wondverzorging. Dit houdt in dat u het gebied dagelijks mag spoelen met lauw water.
Complicaties: zeer zeldzaam: vochtophopingen, infecties, onrustig litteken
Herstelperiode: de zwelling neemt meestal na zo’n 3 dagen na de operatie af. 

  • U moet de wond de eerste 4 dagen zoveel mogelijk koelen met bijvoorbeeld ingevroren doperwten

  • U zult enig bloedverlies ervaren, omdat de schaamlippen relatief zeer goed doorbloed zijn. U kunt hiervoor een dik maandverband gebruiken, het bloeden stopt vanzelf

  • De dag na de operatie kunt u weer douchen. We raden aan het operatiegebied twee keer per dag goed te spoelen met de douchekop 

  • Totdat de hechtingen verwijderd zijn mag u geen heet bad nemen

  • Neem de eerste dagen na de operatie rust, u mag geen zware lichamelijke inspanningen verrichten of zwaar tillen

  • U kunt meestal binnen een week aan het werk, maar moet vier tot zes weken wachten met fietsen, sporten, seksueel contact, zwembaden en sauna’s 

  • U mag 10 dagen voor, en 10 dagen na de ingreep geen alcohol of bloedverdunnende pijnstillers zoals aspirine innemen (paracetamol mag wel)

Resultaten: Na zes weken kunt u al uw normale bezigheden weer oppakken en is het effect van uw schaamlipcorrectie definitief te noemen. 

Stap 1. Lokale verdoving

Op de dag van uw operatie brengt een vrouwelijke assistente verdovingszalf op uw schaamlippen aan alvorens het gebied te desinfecteren.
Voor de operatie wordt er verdovingsvloeistof ingespoten zodat u geen pijn voelt.

Stap 2. De incisie

Dr Pirayesh maakt de incisies en verwijdert de overtollige huid. Lekkende bloedvaten worden thermisch afgesloten. De incisies worden gesloten met kleine hechtingen onder en over de huid. Deze zullen op termijn oplossen.

Stap 3. Herstel en nazorg

Onder toezicht van dr. Pirayesh en zijn team blijft u een uur comfortabel in onze kliniek tot u naar huis kunt. We geven je een drankje en iets kleins te eten. Na de operatie krijgt u van ons voorgekoeld maandverband om zwelling en verkleuring te voorkomen. U dient opgehaald te worden of een taxi naar huis te nemen; u mag niet zelf rijden.

Stap 4. Wondgenezing en littekens

Direct na de operatie starten we met het koelen van de wonden. Als je thuis bent, moet je dit de eerste vier dagen volhouden en elk uur 5-10 minuten afkoelen. Het is handig om maandverband licht te bevochtigen en in de vriezer te bewaren, zodat je regelmatig een 'cold pack' kunt aanbrengen. Om te voorkomen dat het verband aan je wonden blijft plakken, kun je er vaseline of Nivea op smeren. Leg altijd een gaasje tussen het koude verband en je huid.
De dag na de operatie mag u de wonden zo vaak als u wilt spoelen met lauw water; dit gaat makkelijker onder de douche met een zachte straal. Na een toiletbezoek is het raadzaam om na te spoelen met water. U kunt ook overwegen om in een kom met lauw water te plassen.

Een schaamlippencorrectie in 4 stappen

Op de dag van de operatie markeert dr. Pirayesh de schaamlippen met steriele inkt om te bepalen hoeveel overtollige huid hij moet verwijderen. We zullen u medicijnen geven om u rustig te laten voelen. Na een half uur begeleiden wij u naar de behandelkamer. Om de behandeling voor u zo aangenaam mogelijk te maken zal er naast Dr Pirayesh altijd een vrouw aanwezig zijn in de behandelkamer.

bottom of page