top of page

Liposuctie en Liposculptuur

DR ALI PIRAYESH

“De grootste voorspeller voor een succesvolle liposuctie behandeling is niet het apparaat, de grootte van de canule of de gebruikte techniek is, maar de gespecialiseerde en getrainde plastisch chirurg die de contouren van uw lichaam zorgvuldig en met het oog voor detail boetseert.”

Herstel
Behandeling
Anesthesie
Consultatie
Liposuctie

Onder invloed van hormonen kan er op bepaalde plaatsen op het lichaam te veel vet opgeslagen worden. Deze vetophopingen zijn met sporten en diëten niet te verhelpen. Liposuctie is een uiterst veilige behandeling, die wereldwijd op miljoenen tevreden patiënten toegepast wordt om hun lichaam slanker te maken en vorm te geven. Het resultaat van liposuctie is blijvend; als uw gewicht na de behandeling stabiel blijft, komen de verwijderde vetcellen niet meer terug. Liposuctie is de laatste jaren sterk verbeterd: door de tumescentie techniek komt er nauwelijks bloed vrij, is de behandeling vrijwel pijnloos en bent u zeer snel hersteld. 

Liposculptuur

Liposculptuur is een geavanceerde versie van liposuctie, waarbij vet niet alleen weggezogen wordt, maar het overgebleven vet ‘gesculpt’ wordt, zodat dit symmetrischer is ten opzichte van de onderliggende spieren en het lichaam er strakker en slanker uitziet. Liposculptuur wordt ook wel ‘body contouring’ genoemd en dat is niet zo gek: bij deze behandeling moet de plastisch chirurg veel aandacht voor detail en artistiek talent laten zien, want hij ‘vormt’ uw lichaam tot een verbeterde, natuurlijke versie waarmee u jarenlang gelukkig zult zijn. 

Het begint bij het consult 

Geen twee vrouwenlichamen zijn hetzelfde. Ook de cosmetische wensen en verwachtingen van vrouwen zijn uniek. Om ervoor te zorgen dat u tevreden bent met het eindresultaat, ontwikkelt Dr Pirayesh voor elke patiënt een chirurgische aanpak op maat. Tijdens het consult neemt hij ruim de tijd om u te leren kennen, uw wensen met u te bespreken en helpt hij u een weloverwogen beslissing te nemen. 

 

Hij neemt uw medische historie met u door en onderzoekt het te behandelen gebied. Hij bespreekt de beste techniek voor uw situatie, de plaats van de incisies, de nazorg en de te verwachten resultaten met u. Hij geeft u instructies over hoe u zich moet voorbereiden op de operatie en informeert u over de kosten. 

Wij adviseren u om na dit consult rustig de tijd te nemen om te bedenken of u voor een operatie kiest. Wij zullen u nooit onder druk zetten, we vinden het belangrijk dat u een beslissing neemt waar u zowel nu als in de toekomst helemaal achter staat. 

Feiten over Liposuctie:

De meest behandelde lichaamsdelen met liposuctie en liposculptuur zijn: 

 • Dijen: sommige vrouwen hebben last van een ‘rijbroek’, dit kan met liposculptuur heel goed worden opgelost: door het verwijderen van de vetophopingen kunnen vrouwen tot hun blijdschap weer strakke broeken aan. Vetophopingen aan de binnenkant van de dijen schuren tijdens het lopen en zorgen voor een geïrriteerde huid en hyperpigmentatie. Na de behandeling zijn deze klachten vaak helemaal verholpen. 

 • Billen: ook de contouren van de billen kunnen verbeterd worden met liposuctie. Niet zelden wordt vet elders uit het lichaam gebruikt om de billen voller te maken: lipofilling. 

 • Buik: Een andere veelgevraagde behandeling voor mannen en vrouwen is het verwijderen van vet van de buik. Is er naast vetophopingen ook sprake van overtollige huid of een slappe, hangende buik, dan wordt deze behandeling vaak gecombineerd met een buikwandcorrectie. 

 • Borsten: liposculptuur kan ook worden toegepast om de omvang van borsten te verkleinen van zowel vrouwen als mannen. (doorlinken naar borstverkleining mannen) 

 • Armen: Dit type liposculptuur heeft als doel overtollig vet dat zich in uw bovenarmen ophoopt te verwijderen en de huid strakker te maken.

Feiten over Liposculptuur:

Bij liposculptuur wordt niet alleen vet weggezogen (liposuctie), maar wordt het overgebleven vet ook vormgegeven, zodat dit symmetrischer is ten opzichte van de onderliggende spieren. Bij liposculptuur worden meestal relatief kleine hoeveelheden vet verwijderd, maar het eindresultaat geeft een dusdanig contourverschil dat het lijkt of er een groter gewichtsverlies is bereikt. Over het algemeen wordt liposculptuur uitgevoerd in combinatie met de tumescenttechniek, dit heeft als voordelen: nauwelijks bloedverlies, vrijwel geen pijn en een zeer snel herstel. 

Andere behandelgebieden van liposuctie en liposculptuur

Taille

Heupen
Flanken of "zwembandjes"
Armen
Knieën
Bovenbenen
Gezicht (wangen)
Hals (kaakbeen)
Borsten (reductie van de borstomvang voor mannen en vrouwen) 
 
Wanneer wel, wanneer niet
 • Liposuctie alleen kan cellulitis niet opheffen en kan losse huid niet strakker maken. Een combinatie van behandelingen is in zulke omstandigheden nodig om een mooi eindresultaat te bereiken.

 • Het is geen makkelijk en snel alternatief voor een dieet: als het vet verwijderd is en u komt weer fors aan, dan zal het vet zich opslaan rondom uw interne organen en dit brengt uw gezondheid in gevaar. 

 • Liposuctie kan niet worden gebruikt om intern vet te verwijderen, dus patiënten die ernstig overgewicht hebben, zijn geen goede kandidaten voor liposuctie.

Maatwerk met verschillende technieken 

01/ Traditionele liposuctie

Bij deze techniek wordt vet met negatieve druk (vacuüm) afgezogen. Deze ‘ouderwetse’ techniek heeft nogal eens verdeeld en blauwe plekken tot gevolg. Er kunnen canules met een relatief grote diameter worden gebruikt, om het vet snel te verwijderen. Maar deurcanules met meer dan 3 mm. diameter is er een groter risico op onregelmatigheden en putten in uw huid. Deze goedkope vorm van liposuctie wordt in Nederland veel toegepast, maar zeer zeker niet bij APS. 

02/ Power-assisted liposuctie

Bij deze elegante liposuctie methode, worden door een klein, mechanisch instrument, vetcellen losgemaakt van het omliggende weefsel. Door de geringe druk is er sprake van veel minder schade aan de omringende weefsels dan bij de traditionele liposuctie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij deze methode sneller herstel optreedt met een gelijkmatiger contour. Dit is één van de voornaamste redenen waarom Dr Pirayesh meestal de voorkeur geeft aan deze vorm van liposuctie. 

03/ Laser-assisted liposuctie

Ook wel aangeduid met SMART Lipo of SlimLipo. Dit is een betrekkelijk nieuwe techniek waarbij gebruikgemaakt wordt van een laser om de vetcellen te scheuren, vloeibaar te maken en te verwijderen via een zeer smalle canule. Deze techniek kan voor enige verstrakking van de huid zorgen, maar heeft slechts een beperkt effect en kan brandwonden veroorzaken aan de weefsels. Om deze reden gebruikt APS deze techniek niet. 

04/ Ultrasound-assisted liposuctie (UAL)

Vetcellen worden vloeibaar gemaakt om ze gemakkelijker te verwijderen met behulp van ultrasone golven die worden uitgestraald via een canule. Deze behandeling veroorzaakt vaak langdurige zwellingen. Om deze reden gebruikt APS deze techniek niet. 

05/ Micro liposuctie

Deze behandeling is nauwelijks invasief omdat een extra kleine canule wordt gebruikt waarmee het vet op bepaalde plaatsen wordt verwijderd, vaak om de hals- en kaaklijn te verstrakken. 

06/ Radio frequency-assisted liposuctie

Een nieuwere techniek waarbij radiofrequentie gebruikt wordt om vet van buitenaf te smelten en van binnen te verwijderen. Met deze methode wordt de meeste verstrakking van de huid bereikt maar deze kan door de hoge temperatuur de huid verwonden en de huid laten rimpelen. 

07/ Tumescent techniek

Een revolutionaire techniek waarbij een grote hoeveelheid verdovende vloeistof worden geïnjecteerd. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het vetweefsel opzwelt (tumesce), gevoelloos en vloeibaar wordt, waardoor het zich gemakkelijker door een smalle canule laat verwijderen. Daarna wordt het lichaam via liposculptuur vorm gegeven. De tumescentie techniek zorgt dat er nauwelijks bloed vrijkomt, het vrijwel pijnloos is en u zeer snel hersteld bent. 

08/ Super-wet techniek

Lijkt op de tumescenttechniek, maar de hoeveel vloeistof die geïnjecteerd wordt is veel geringer. Deze methode wordt toegepast waar slechts een zeer kleine contourverbetering nodig is. 

Tijdens uw consult zal Dr. Pirayesh bepalen welke liposuctietechniek het beste resultaat zal opleveren.

Liposuctie/liposculptuur - de procedure in het kort

Duur operatie: afhankelijk van hoeveel zones, ½ tot 6 uur
Soort anesthesie: lichte, volledige narcose, toegediend door een gespecialiseerde anesthesist
Lengte verblijf: poliklinisch, u mag na ongeveer 4 uur naar huis. Wel moet u door iemand worden opgehaald zodat u veilig thuis komt en kunt herstellen.
Post-operatie: zwelling en gevoeligheid. U krijgt van ons speciale ondersteunende kleding die u een aantal weken na de operatie moet dragen, pijnstillers en instructies over wondverzorging. 
Complicaties: zeer zeldzaam: vochtophopingen, infecties, onrustige littekentjes
Herstelperiode: Over het algemeen is liposuctie niet erg pijnlijk; u kunt de eerste vier dagen lichte pijn ervaren, maar dit is met juist gebruik van pijnstillers te verhelpen. De herstelperiode duurt meestal zo’n 4 weken, u mag in deze periode niet zwaar sporten of tillen. Na 4 tot 6  weken kun u weer normaal sporten en mag het compressieverband eraf. U heeft nauwelijks zichtbare, zeer kleine littekentjes op de plaatsen waar de canule is ingebracht. 
Resultaten: Liposculptuur is een dankbare ingreep waarbij u een fraai contour van de behandelde lichaamszone kunt verkrijgen. Om het resultaat te behouden moet de levensstijl meestal aangepast worden, met de juiste voeding en regelmatig sporten. 
Littekens: Dr Pirayesh gebruikt het door hem ontwikkelde programma, APS Scar Care, om zorg te dragen voor een zo fraai mogelijk litteken, met toepassing van crèmes op basis van Aloë Vera, laserbehandelingen en zo nodig injecties. 

Een liposuctie/liposculptuur behandeling in 6 stappen

Op de dag van uw operatie zal Dr Pirayesh uw vetophopingen zorgvuldig in kaart brengen. Daarnaast worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier.

Stap 1. Anaesthesie

De gebieden waar de incisies zullen komen, worden plaatselijk verdoofd. 

Stap 2. Verschillende technieken 

Dr Pirayesh heeft vooraf de voor u beste optie met u besproken. 

Stap 3. De incisies 
 • na de plaatselijke verdoving maakt Dr Pirayesh kleine incisies (3 mm) rondom het gedeelte dat behandeld moet worden 

 • hierna brengt hij verdovende vloeistof in, en een middel dat de bloedvaten vernauwt. 

 • afhankelijk van de gekozen techniek worden instrumenten en apparaten gebruikt om het vet dat zich tussen uw huid en spier bevindt met minuscule canules af te voeren los te maken. 

 • zodra de vetcellen zijn losgemaakt, worden ze weggezogen met behulp van het PAL apparaat (power assisted liposuction) door middel van een canule of een smalle, nauwe en lange slang 

 • tijdens de behandeling controleert hij voortdurend of de door u verlangde vorm al is bereikt, of de verhoudingen kloppen en of het resultaat symmetrisch is. Alleen een zeer ervaren plastisch chirurg beheerst de artistieke vaardigheid voor een echt mooi resultaat. 

Stap 4. Verbinden van de behandelde gebieden 

De kleine incisies worden gehecht en de behandelde lichaamsdelen worden verbonden met speciale bandages en compressieverband om zwelling tegen te gaan. 

Stap 5. Herstel en nazorg

Onder supervisie en zorg van Dr Pirayesh en zijn team blijft u een paar uur in onze kliniek, totdat u naar huis kunt. Wij zorgen dat u comfortabel bent. Wel moet u door iemand worden opgehaald zodat u veilig thuiskomt en kunt herstellen. U zult vrijwel direct een verandering in uw lichaam zien, maar dit blijft nog een tijdje verborgen onder speciale ondersteunende kleding. Dr Pirayesh geeft u concrete, schriftelijke instructies hoe u in de weken na de operatie voor het behandelde gebied moet zorgen.

 • Over het algemeen is liposuctie niet pijnlijk; patiënten herstellen snel en ondervinden zeer weinig bijwerkingen.

 • Afhankelijk van de hoeveelheid vet die bij u verwijderd wordt, kunt u zo’n vier dagen lichte pijn hebben die met juist gebruik van pijnstillers onder controle gebracht wordt.

 • U mag gedurende de herstelperiode niet naar de zonnebank of naar de sauna, en geen alcohol of bloed verdunnende pijnstillers zoals aspirine innemen (paracetamol mag wel).
   

Stap 6. Wondgenezing en littekens 

Dr Pirayesh is zeer vooruitstrevend als het gaat om het bevorderen van een snelle wondgenezing en hij ontwikkelde voor zijn patiënten een speciaal programma, APS Scar Care. Hij past laserbehandelingen toe, waarvan bewezen is dat ze wondgenezing bevorderen en littekens helpen verminderen, crèmes op basis van Aloë Vera, en zo nodig injecties.

 

Door deze aanpak hebben veel van Dr Pirayesh’ patiënten nauwelijks opvallende littekens. Het is echter niet van tevoren vast te stellen welke patiënten hier wel problemen mee zullen ervaren. 

bottom of page