top of page

Borstverkleining

Vindt u uw borsten veel te groot in verhouding met uw lichaam? Doen uw schouders, nek en rug vaak pijn, en hebt u striemen waar uw bh-bandje zitten? Belemmeren uw grote borsten u in uw bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld tijdens het sporten? Zijn uw borsten verschillend van formaat en positie? Ervaart u psychische en emotionele klachten door de grootte van uw borsten? Dan is een borstverkleining een veilige manier om uw borsten een natuurlijke vorm te geven die in verhouding is met uw lichaam.

 

 • verkleinen van het volume van de borsten

 • verkleining van de tepelhof

 • corrigeren van de borsten na bevalling of borstvoeding 

 • verjonging van het silhouet

 • corrigeren van de symmetrie van de borsten

 

Ondanks dat een borstverkleining zichtbare en permanente littekens geeft, zijn de meeste vrouwen heel blij met het eindresultaat. Kleinere borsten verlossen u van de pijn en de fysieke beperkingen. De resultaten van de operatie zijn blijvend en vanwege de natuurlijke proportie van uw borsten ten opzichte van de rest van uw lichaam zal uw zelfvertrouwen toenemen. De meest geschikte kandidaten zijn vrouwen met realistische verwachtingen: een (grote) verbetering is absoluut mogelijk, perfectie niet. 
 

Herstel
Behandeling
Anesthesie
Consultatie
Borsten veranderen continue 

Borsten ontwikkelen zich bij iedereen anders en hun vorm en omvang zijn gedurende het leven aan verandering onderhevig. Voor de menstruatie begint zijn borsten vaak opgezwollen en gevoelig. Tijdens de zwangerschap en na de bevalling neemt de omvang van borsten toe als de melkklieren zich ontwikkelen en melk geproduceerd wordt. Nadat er met borstvoeding gestopt wordt, zijn borsten vaak slapper dan voor de zwangerschap. Weer later verandert de omvang van borsten doordat de melkklieren kleiner worden en vet kan toenemen, waardoor de borsten van sommige vrouwen groter worden, terwijl andere vrouwen een tegenovergesteld effect ervaren. 

Feiten over borstverkleining 

De vorm van borsten is hoofdzakelijk genetisch bepaald. Als er sprake is van extreem grote borsten (ook wel macromastie, of hypertrofie genoemd) kan dit aanzienlijke fysieke, psychische en emotionele problemen tot gevolg hebben. 

Veel mensen hebben geen idee wat het effect is van het meetorsen van kilo’s extra borstweefsel en hoezeer deze in de weg zitten bij veel fysieke activiteiten. Grote borsten kunnen leiden tot hevige pijn in schouders, nek en rug, huiduitslag, jeuk, transpiratie, pijnlijke BH-striemen, en verminderd of geen gevoel in de tepels. Behalve de fysieke ongemakken, voelen veel vrouwen met zeer grote borsten zich totaal niet op hun gemak. Vaak merken ze dat mensen constant naar hun borsten staren en ongepaste opmerkingen maken. Daarom dragen ze vaak wijde kleding en ontwijken ze bepaalde sociale situaties. Ze proberen hun borsten optisch kleiner te laten lijken door met een ronde rug te lopen, wat effect heeft op hun houding. Vaak realiseren vrouwen zich niet wat de fysieke gevolgen van grote borsten op de lange termijn zijn. 

Vergoeding ziektekostenverzekering 

In Nederland worden borstverkleiningen over het algemeen vergoed door uw verzekeringsmaatschappij als deze worden verricht in ziekenhuizen of grote klinieken waarmee zij afspraken hebben gemaakt. Amsterdam Plastic Surgery is een uiterst moderne privékliniek die zich richt op zeer kritische cliënten. We werken niet met de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen die een prijsstelling voorschrijven die niet te verenigen is met onze norm voor zorg en aandacht die we onze patiënten willen geven. Als u bij één van deze maatschappijen verzekerd bent en u kiest toch voor Dr Pirayesh als uw chirurg, betekent dat dus dat u de operatie in eerste instantie zelf moet betalen. Afhankelijk van uw polis kan uw zorgverzekeraar tot een tegemoetkoming besluiten. Wij zullen u uiteraard de nodige brieven verstrekken. Natuurlijk vertellen wij u vooraf wat de kosten van de voor u op maat ontworpen operatie zijn.

Borstverkleining - de procedure in het kort 

Duur operatie: 2 tot 3 uur
Soort anesthesie: lichte, volledige narcose, toegediend door een gespecialiseerde anesthesist. 
Lengte verblijf: poliklinisch, u kunt na ongeveer 4 uur na de operatie naar huis. U mag niet zelf autorijden.
Post-operatie: lichte zwelling en gevoeligheid. U krijgt van ons een sport BH die u moet dragen, pijnstillers en instructies over wondverzorging 
Complicaties: zeer zeldzaam: vochtophopingen, infecties, onrustig litteken
Herstelperiode: 1 week na de operatie kunt u uw normale bezigheden hervatten. U mag de eerste 2 weken niet zwaarder tillen dan 5 kilo, daarna 4 weken niet zwaarder tillen dan 10 kilo.
Resultaten: een borstverkleining is een dankbare ingreep waarbij vrouwen met zware, afhangende borsten met een fraaie, natuurlijke borstvorm het dagelijkse leven tegemoet kunnen gaan. U zult vooral gemak ondervinden bij het sporten en het uitzoeken van kleding. 
Littekens: de hechtingen worden binnen een week door de chirurg verwijderd en na enkele maanden zijn uw littekens vervaagd. Dr Pirayesh gebruikt het door hem ontwikkelde programma, APS Scar Care, om zorg te dragen voor een zo fraai mogelijk litteken, met toepassing van crèmes op basis van Aloë Vera, laserbehandelingen en zo nodig injecties. 

Een borstverkleining in 6 stappen

Op de dag van uw operatie zal Dr Pirayesh markeringen aanbrengen terwijl u rechtop staat, zodat de huidige grootte en positie van uw borsten en tepels goed in kaart kunnen worden gebracht. Daarnaast worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier.

Stap 1. Anesthesie

U krijgt door middel van een infuus in uw hand of arm een lichte, algemene verdoving toegediend door een gespecialiseerde anesthesist en zijn team. Zij houden u gedurende de gehele operatie nauwlettend in de gaten en zorgen ervoor dat u comfortabel en veilig bent. De anesthesist bespreekt de narcose voorafgaand aan de operatie met u en beantwoordt eventuele vragen.

Stap 2. De incisie 

Er zijn drie soorten incisies. Dr Pirayesh heeft van tevoren de voor u beste optie met u besproken. 

 1. rond de tepelhof 

 2. rond de tepelhof en recht naar beneden van de tepelhof naar de borstplooi 

 3. rond de tepelhof, recht naar beneden naar de borstplooi en horizontaal langs de borstplooi (komt het meest voor)vervolgens wordt u in de zittende positie gebracht. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat de borsten symmetrisch gelift zijn en de tepels op de juiste plaats zitten. 

Stap 3. Het verkleinen van de borsten 

Nu de incisies gemaakt zijn, begint Dr Pirayesh met de borstlift. 

 • het onderliggende borstweefsel wordt gelift en opnieuw gevormd om de contour en de stevigheid van de borsten te verbeteren

 • de tepel en tepelhof worden opnieuw geplaatst op een natuurlijke en jeugdiger hoogte

 • indien nodig zullen vergrote tepelhoven worden verkleind

 • de overtollige huid wordt verwijderd om verminderde elasticiteit op te vangen

 • niet zelden gebruikt Dr Pirayesh een vernieuwende techniek waarbij hij met uw eigen weefsel een inwendige bh creëert, die zorg een fraai en jong contour van de borsten. Deze extra ingreep zal vooraf met u besproken worden.

Stap 4. Dichtmaken van de incisies 

Als uw borsten opnieuw gevormd zijn, worden de incisies dichtgemaakt. Sommige incisies blijven verborgen in de natuurlijke contouren van uw borsten, sommigen zullen permanent zichtbaar blijven, al zullen ze na verloop van tijd beduidend vervagen. De hechtingen zitten diep in het borstweefsel om steun te bieden aan de nieuwgevormde borsten. Dr Pirayesh gebruikt hechtdraden en/of chirurgische tape om de huid dicht te maken en de wonden te beschermen. Een klein, dun slangetje (drain) kan tijdelijk onder uw huid worden geplaatst om overtollig bloed of vocht dat eventueel na de operatie is achtergebleven, af te voeren. Het resultaat van uw borstverkleining is direct zichtbaar. 

Stap 5. Herstel en nazorg 

Dr Pirayesh geeft u concrete, schriftelijke instructies hoe u in de weken na de operatie voor uw borsten moet zorgen, welke medicatie u moet gebruiken voor een optimale genezing en minimale kans op infecties. Bij de vervolgafspraken spreekt u hem altijd persoonlijk, zodat u eventuele bijzonderheden met hem kunt bespreken en vragen kunt stellen. Binnen een week na de operatie controleert hij uw wonden en verwijdert hij uw hechtingen. Na verloop van tijd zal de zwelling verminderen en zullen de littekens vervagen. U mag 10 dagen voor, en 10 dagen na de ingreep niet naar de zonnebank of naar de sauna, en geen alcohol of bloed verdunnende pijnstillers zoals aspirine innemen (paracetamol mag wel). 

Stap 6. Wondgenezing en littekens

Dr Pirayesh is zeer vooruitstrevend als het gaat om het bevorderen van een snelle wondgenezing en hij ontwikkelde voor zijn patiënten een speciaal programma, APS Scar Care. Hij past laserbehandelingen toe, waarvan bewezen is dat ze wondgenezing bevorderen en littekens helpen verminderen, crèmes op basis van Aloë Vera, en zo nodig injecties. Door deze aanpak hebben veel van Dr Pirayesh’ patiënten nauwelijks opvallende littekens. Het is echter niet van tevoren vast te stellen welke patiënten hier wel problemen mee zullen ervaren. 

bottom of page