top of page

Rinoplastiek

DR ALI PIRAYESH

“Een neus kan een gezicht echt uit balans halen. Ik breng - met millimeterwerk - neuzen weer in harmonie met de rest van het gezicht.”

Herstel
Behandeling
Anesthesie
Consultatie

De neus is enorm bepalend in ons gezicht en veel mensen zijn niet blij met de vorm van hun neus: ze vinden hem te breed, ze storen zich aan een bobbel of hebben moeite met de ademhaling - bijvoorbeeld door een verschoven neusschot. Ook nare oorzaken als brandwonden, kanker in het gezicht of een ongelukkig geschoten hockeybal kunnen de neus ontsieren. Een kundig plastisch chirurg kan - zelfs met relatief kleine veranderingen - een gezicht transformeren. Niet alleen wordt de neus verbeterd, maar de hele balans in het gezicht en de ademhaling worden hersteld, zonder zichtbare littekens. 

Feiten over de neuscorrectie

Een neuscorrectie of rinoplastiek kan veel verschillende klachten verhelpen: 

 • te hoge, te brede, te smalle of te lage neusbrug

 • een ronde neustop, te lage of te hoge neustop

 • een bobbel op de neusbrug

 • een te korte verbinding tussen de neustop en de bovenlip

 •  te grote neus of haakneus

 •  scheve neus of een verschoven tussenschot

Onze filosofie is dat we niet uitgaan van een mooie neus van een plaatje, maar uitgaan van uw huidige neus, en op basis van wat de structuur van uw gezicht, botten, neusgaten en huid toelaten, het mooist mogelijke resultaat trachten te behalen. Hoe beter er vooraf naar de proporties van uw gezicht en uw profiel gekeken wordt, des te mooier zal het eindresultaat zijn.

Herstel na trauma, brandwonden of kanker

Dr Pirayesh heeft ook veel ervaring met het verfraaien van neuzen die door trauma, brandwonden of kanker beschadigd zijn. Het teruggeven van een hersteld uiterlijk aan patiënten die zulke nare dingen hebben meegemaakt, geeft hem veel vreugde en energie. 

Verschoven tussenschot: vaak lichamelijke klachten

Naar schatting heeft ongeveer 60% van alle mensen een scheef neustussenschot. Alhoewel dit bij de meeste mensen niet tot lichamelijke klachten leidt, hebben sommige patiënten wel degelijk last van één of meer van de volgende symptomen:

 • blokkade van één of beide neusgaten

 • verstopte neus

 • frequente neusbloedingen

 • frequente sinusinfecties

 • aangezichtspijn, hoofdpijn

 • snurken of luidruchtige ademhaling tijdens het slapen

Het septum, of tussenschot, verdeelt de neus in twee kamers en staat idealiter precies in het midden van de neus. Het voorste deel van het tussenschot bestaat uit een buigzame structuur die voor het grootste deel uit kraakbeen bestaat en bedekt is met huid en een grote hoeveelheid bloedvaten. Omdat kraakbeen doorgroeit tot je 18e jaar, wordt een tussenschot correctie, ook wel septoplastie genoemd, over het algemeen alleen op meerderjarigen uitgevoerd. Een septoplastie wordt in de neusgaten uitgevoerd, dus u heeft geen last van kneuzingen of zichtbare littekens. 
 

Een unieke benadering

Voor een chirurg is een neuscorrectie een uiterst gecompliceerde operatie die een hoge graad van ervaring, kundigheid en esthetisch inzicht vereist - in minder ervaren handen bestaat er een reëel risico op onder- of over correctie. Daarbij beïnvloedt een rinoplastiek de belangrijkste functies van de neus: de ademhaling, en daar kun je niet voorzichtig genoeg mee zijn. 
Dr Pirayesh opereert bij neuscorrecties daarom altijd samen met een top KNO-arts, zodat de functionaliteit van de neus na de operatie altijd optimaal is. Deze aanpak is uniek in Nederland, en past bij onze filosofie dat alleen het beste goed genoeg is voor onze patiënten.

Het begint bij het consult 

Geen twee neuzen zijn hetzelfde. Ook de cosmetische wensen en verwachtingen van patiënten zijn uniek. Om ervoor te zorgen dat u tevreden bent met het eindresultaat, ontwikkelt Dr Pirayesh voor elke patiënt een chirurgische aanpak op maat. Tijdens het consult neemt hij ruim de tijd om u te leren kennen, uw wensen met u te bespreken en helpt hij u een weloverwogen beslissing te nemen. Hij neemt uw medische historie met u door, onderzoekt uw neus, neusgaten en tussenschot en stelt vragen over uw klachten, reukzin en ademhaling. Daarnaast wijst u aan wat u aan uw neus wilt verbeteren en zal Dr Pirayesh aangeven of dat realistisch en mogelijk is. Hij zal u ook informeren over andere behandelingen die als aanvulling van uw neuscorrectie het resultaat zullen vergroten. Soms kunnen fillers helpen om bijvoorbeeld een bobbel op de neusbrug als het ware glad te strijken; dit heeft echter een tijdelijk effect. Uiteraard vertelt hij u over de techniek die hij bij uw operatie zal gebruiken en beantwoordt hij uw vragen. Hij geeft u instructies over hoe u zich moet voorbereiden op de operatie en informeert u over de kosten.

 

Wij adviseren u om na dit consult rustig de tijd te nemen om te bedenken of u voor een operatie kiest. Wij zullen u nooit onder druk zetten, we vinden het belangrijk dat u een beslissing neemt waar u zowel nu als in de toekomst helemaal achter staat. 
 

Neuscorrectie - de procedure in het kort 

Duur operatie: 1 tot 3 uur
Soort anesthesie: lichte, volledige narcose, toegediend door een gespecialiseerde anesthesist
Lengte verblijf: poliklinisch, u mag na ongeveer 4 uur naar huis. U moet worden opgehaald en het is te prefereren als er iemand de volgende 24 uur bij u is.
Post-operatie: er kan zwelling rond de neus en de ogen optreden. Er wordt een spalkje over uw neus aangebracht en in uw neus krijgt u zachte tampons die na 1 dag worden verwijderd. U krijgt pijnstillers en instructies over het gebruik van neusspray om de luchtweg vrij te houden.
Complicaties: zeldzaam: zwelling die een aantal maanden kan aanhouden, een aantal maanden een verminderd reukvermogen, allergische reacties
Herstelperiode: Na 1 week worden het spalkje verwijderd. Na een week kunt u uw gewone activiteiten weer hervatten. Pas na zes weken mag u weer zwaar lichamelijk werk verrichten of zwaar tillen. 
Resultaten: de zwelling bij uw neus en ogen trekt in de weken na de operatie langzaam weg, waarbij uw nieuwe neus langzaam in beeld komt. Na ongeveer zes maanden is het fraaie effect van uw neuscorrectie definitief te noemen en kunt u genieten van een harmonieuze vorm en een mooi profiel. 
Littekens: Hoewel een neuscorrectie een litteken van slechts 3 millimeter geeft dat onder de neus tip zit en vrijwel onzichtbaar is, zal ook dit litteken met uiterste zorg worden behandeld. Dr Pirayesh gebruikt het door hem ontwikkelde programma, APS Scar Care, om zorg te dragen voor een zo fraai mogelijk litteken, met toepassing van crèmes op basis van Aloë Vera, laserbehandelingen en zo nodig injecties.

Een neuscorrectie in 6 stappen 

Op de dag van uw operatie zal Dr Pirayesh het operatiegebied aftekenen en foto’s van uw neus en uw profiel maken voor uw medisch dossier.  

Stap 1. Verdoving 

Als u zenuwachtig bent, kunnen we u een rustgevend middel geven. U krijgt via een infuus in uw arm een lichte of algemene verdoving toegediend door een gespecialiseerde anesthesist en zijn team. U wordt gedurende de gehele operatie nauwlettend in de gaten gehouden en zij zorgen ervoor dat u comfortabel en veilig bent. De anesthesist bespreekt de narcose voorafgaand aan de operatie met u en beantwoordt eventuele vragen.

Stap 2. Verschillende technieken 

Er zijn twee soorten neuscorrecties: de open en de gesloten variant. Als uw neuspunt ook aangepast moet worden, zal de chirurg een 3 mm. lange incisie maken door het stuk huid heen dat tussen de neusgaten zit: de open procedure. De incisies van de gesloten procedure zitten aan de binnenzijde, in het neusslijmvlies, en zijn dus onzichtbaar. De gesloten procedure is geschikt voor patiënten die slechts kleine veranderingen aan hun neus wensen. In sommige gevallen moet uw neusbrug opnieuw opgebouwd worden met synthetische implantaten of, in het ideale geval, middels kraakbeen dat uit uw oor, rib of tussenschot gehaald wordt. 

Stap 3. De incisies 
 1. Na de verdoving maakt Dr Pirayesh de kleine incisies in de neusgaten of door het stuk huid tussen de neusgaten heen

 2. Een deel van het kraakbeen en/of neus bot wordt verwijderd om de gewenste vorm te bereiken

 3. Als uw neustussenschot scheef staat wordt deze rechtgezet

 4. Zonodig wordt uw neusbrug opnieuw opgebouwd met synthetische implantaten of uw eigen kraakbeen

 5. De huid van uw neus blijft ongemoeid en valt na de operatie strak om uw nieuwe neus heen

Stap 4. Hechten en verbinden van de behandelde gebieden 

Zodra de neus de juiste vorm heeft gekregen, worden de incisies met zeer kleine, oplosbare hechtingen gesloten. Er wordt inwendige spalkjes en/of tampons in uw neusgaten gedaan en u krijgt een spalkje over uw neusbrug.

Stap 5. Herstel en nazorg

Onder supervisie en zorg van Dr Pirayesh en zijn team blijft u een paar uur comfortabel in onze kliniek, totdat u naar huis kunt. U moet worden opgehaald en het is te prefereren dat er iemand de volgende 24 uur bij u is. Er wordt koud verband aangebracht om zwelling en verkleuring tegen te gaan. U krijgt pijnstillers en instructies over het gebruik van neusspray om de luchtweg vrij te houden.

 • U mag 10 dagen voor, en 10 dagen na de ingreep geen alcohol of bloedverdunnende pijnstillers zoals aspirine innemen (paracetamol mag wel). 

 • de eerste 48 uur na de operatie kan er zwelling en verkleuring optreden die meestal zeven tot tien dagen aanhouden.

 • U moet een paar dagen absolute rust nemen, mag u zich niet inspannen, bukken, tillen of uw neus snuiten.

 • U moet uw hoofd zoveel mogelijk omhooghouden en u moet zo rechtop mogelijk slapen.

 • Door de zwelling is het de eerste twee weken moeilijk om door uw neus te ademen en u zult een droge mond krijgen; het is daarom belangrijk om veel te drinken, ondanks dat dit in sommige gevallen wat moeilijk gaat door de zwelling. 

 • Vermijd de eerste twee weken sauna, solarium en warme baden, om zwelling te vermijden. 

 • De eerste week na de operatie worden de zachte tampons verwijderd. 

 • In de regel zult u na een week uw gewone activiteiten weer kunnen hervatten: u mag nu weer lichte cardio workouts doen, maar u moet contact-sporten de eerste 6 weken absoluut vermijden.

 • Pas na zes weken mag u weer zwaar lichamelijk werk verrichten of zwaar tillen. 

 • Uw neus kan de eerste maanden verminderd gevoelig zijn, maar het gevoel zal na verloop van tijd terugkomen. 

Stap 6. Wondgenezing en littekens 

Hoewel een neuscorrectie een litteken van slechts 3 millimeter geeft dat onder de neus tip zit en vrijwel onzichtbaar is, zal ook dit litteken met uiterste zorg worden behandeld. Dr Pirayesh is zeer vooruitstrevend als het gaat om het bevorderen van een snelle wondgenezing en hij ontwikkelde voor zijn patiënten een speciaal programma, APS Scar Care. Hij past laserbehandelingen toe, waarvan bewezen is dat ze wondgenezing bevorderen en littekens helpen verminderen, crèmes op basis van Aloë Vera, en zo nodig injecties. Door deze aanpak hebben veel van Dr Pirayesh’ patiënten nauwelijks opvallende littekens. Het is echter niet van tevoren vast te stellen welke patiënten hier wel problemen mee zullen ervaren.

bottom of page